Skip to content

Tech for demokratiet, for samfundet og for fremtiden

Et nyt demokratiinitiativ, Tech for Democracy, vil skabe en teknologisk udvikling, der understøtterdemokratiet, i stedet for at undergrave det. 

Internettet ville gøre verden fri, åben og demokratisk. Silicon Valleys teknologioptimisme, engagement og entusiasme fra vestlige politiske ledere, blandet med de sociale mediers tidlige guldalder, skabte for ti år siden en fortælling om internettet som mulighedernes mekka.

 

Dengang var tesen utvivlsomt; internettet er diktatorens værste fjende, og i takt med, at stadig flere mennesker får adgang til internettet, vil det øge befolkningens muligheder for at kontrollere deres regeringer.

 

Tænk bare på Hillary Clintons ikoniske tale for internetfrihed i 2010. ”Informationsdeling har aldrig været friere, og selv i autoritære samfund, giver internettet befolkningen en mulighed for at stille regeringer til ansvar”, sagde hun. Hun slog pointen fast, ved efterfølgende at kalde internettet for et ”kampvåben for demokrati og frihed.”

 

I 2020 lukkede regeringer ned for internettet 155 gange. Det frie internet er sat på prøve, og teknologioptimismen er så småt begyndt at krakelere.

 

I Sudan har internettet været lukket ned siden statskuppet den 25. oktober 2021. Nedlukningen har betydet, at flere angreb har fundet sted i Darfur, uden at nogen kan holdes ansvarlige.

 

I 2021 forbød Nigeria det sociale medie Twitter at være i landet. De begrundende udelukkelsen af Twitter med, at de havde fjernet et tweet fra præsident Muhammadu Buhari. Et tweet som Twitter hævdede, overtrådte deres retningslinjer.

 

Også i veletablerede demokratier, er internettet en af demokratiets største udfordrer.

 

I USA viste Capitol Hill-optøjerne i januar, hvordan sociale medier kan fremme destruktive politiske ekkokamre. Optøjerne førte til frygt, rædsel og fem menneskers død – og vil utvivlsomt give genlyd i flere år endnu. Samtidig en udelukkelse af den tidligere præsident Donald Trump, som foruden at efterlade et rungende stille Twitter-feed, stiller spørgsmålstegn ved tech-giganterens magt. Som Twitters skaber, Jack Dorsey, selv formulerer det i et tweet: ”Jeg er ikke stolt af situationen. Twitter har fejlet i at fremme en sund samtale”, og en udelukkelse ”fragmenterer den offentlige samtale og splitter os”.

Cecilie Wagner Faalkenstørms AI-kunstværkt, præsenteret på Tech for democracy-konferencen

Rejser vi endnu længere tilbage i tiden. Længe før Facebook skiftede navn til Meta, længe før Capitol Hill-optøjerne, længe før Clintons ikoniske tale og ikke mindst længe før, både du og jeg havde en intelligent smartphone placeret solidt i bukselommen.

 

Tilbage til 1981 hvor IBM for første gang gav danskerne mulighed for at købe personlige computere, pc’ere, der snart ville kunne tilgå World Wide Web, og som hurtigt, på trods af sin enorme størrelse, blev fast inventar på hjemmekontoret.

 

I løbet af de seneste 30 år, er det gået stærkt. Computeren er gået fra at fylde hele rummet, til at være på størrelse med en knappenål, og i sandheden har teknologien ændret verden til ugenkendelighed. Teknologien har ændret, hvordan vi kommunikerer, hvordan vi informerer, og på hvilket grundlag vi tager beslutninger.

 

Der er ingen tvivl om, at teknologi knytter os tættere sammen og skaber gunstige vilkår for både demokrati og menneskerettigheder. Men som ovenstående eksempler tydeliggør, er teknologien et tveægget sværd.

 

Jeg tror på, at drømmen om et digitalt og globalt forsamlingshus kan stadig nås. Et internet, der debatterer, diskuterer og nuancerer. Et internet der i sandheden gør verden friere, mere åben og demokratisk.

Jeg ved, at vejen derhen ikke bliver nem. Mareridtet om en fjendtlig valgpåvirkning, radikalisering og undergravning af demokratier er skæmmende reel. Men der er stadig håb og optimisme.

Danmarks Tech-ambassadør, Anne Marie Engtoft Meldgaard som panelmoderator til Tech for Democracy-konferencen

Derfor samler vi virksomheder og organisationer i Tech for Democracy. Et demokrati-initiativ, der markerer, at Danmark står for en fremtid som er både digital og demokratisk. Tech-giganterne skal stå til ansvar, og det demokratiske værdisæt, vi forsvarer i den virkelige verden, skal også beskyttes og fremmes i den digitale verden.

Tech for Democracy er et globalt værdi-initiativ. Mens vi får forhandlet internationale lovgivningspakker på plads i EU og transatlantisk, vil vi med Tech for Democracy skabe mulighed for forandringer med kortere aftræk. Dette gennem blandt andet gennem action coalitions og initiativet the Copenhagen Pledge on Tech for Democracy.

 

Startskuddet løb ad stablen den 18. november 2021, hvor den danske Udenrigsminister, Jeppe Kofoed, sammen med Udviklingsministeren, Flemming Møller Mortensen samlede regeringer, industrien og civile til en diskussion af udfordringerne. Blandt talerne var blandt andet vinder af Nobels fredspris 2021, Maria Ressa og Vice President of Global Affairs i Meta, Nick Clegg.

 

I de næste år, vil vi fortsætte samtalen, kampen og engagementet.

 

Jeg håber derfor, at I vil være med til at sikre en teknologisk udvikling, der understøtter demokratiet, i stedet for at undergrave det.

 

// Anne Marie Engtoft-Larsen, Danmarks Tech-Ambassadør